5 gru 2015

Stefania - ciasto z kaszy manny



Składniki:
1 litr mleka
szklanka kaszy manny
margaryna
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao
herbatniki


Do 1 szklanki mleka dodajemy kaszę, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną. Do wrzącego dodajemy kaszę z mlekiem. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy mikserem do dokładnego połączenia. Blaszkę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników. 




Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
1/4 kostki masła


Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach.

Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz