27 gru 2015
Śledzie na ostro z papryczkami jalapeno
Składniki:
6 płatów śledzi a'la matias
1 jabłko
kilka marynowanych papryczek jalapeno
mała cebula
1/2 cytryny
olej lniany lub rzepakowy
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki musztardy francuskiej
Śledzie wymoczyć przez 1 godzinę w wodzie. Odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać olejem i odstawić na 2 doby. Po tym czasie śledzie przełożyć do miseczki, skropić cytryną, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone papryczki. Skropić cytryną, wymieszać. Dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać.
Na półmisku ułożyć śledzie, na wierzch wyłożyć jabłka.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz