27 gru 2015

Śledzie na ostro z papryczkami jalapeno



Składniki:
6 płatów śledzi a'la matias
1 jabłko
kilka  marynowanych papryczek jalapeno
mała cebula
1/2 cytryny
olej lniany lub rzepakowy
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki musztardy francuskiej



Śledzie wymoczyć przez 1 godzinę w wodzie. Odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać olejem i odstawić na 2 doby. Po tym czasie śledzie przełożyć do miseczki, skropić cytryną, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone papryczki. Skropić cytryną, wymieszać. Dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać. 
Na półmisku ułożyć śledzie, na wierzch wyłożyć jabłka. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz