21 gru 2015

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


Składniki:
6 płatów śledzi a'la matjas
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
2 łyżki octu winnego



Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, ocet i pokrojone orzechy. Mieszamy. 


Na koniec dokładamy śledzie, delikatnie wszystko razem mieszamy. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz