29 gru 2015

Karkówka suszona


Składniki:
1 kg ładnej karkówki
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki pikantnej papryki mielonej 



Karkówkę myjemy, odcinamy błonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy cukrem, wkładamy do formy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. 


W tym czasie obracamy mięso i wylewamy sok, który zbierze się na dnie. Po 2 dniach, mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę nacieramy 1/4 porcji soli, wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po upływie czasu z mięsa odlewamy płyn, nacieramy 1/4 częścią soli i ponownie wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.


Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, mieszamy. Powstałą masą nacieramy karkówkę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. 


Mięso wyjmujemy, przekładamy do siatki wędliniarskiej lub czystej podkolanówki. Wieszamy w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie mięso zdejmujemy i przechowujemy w lodówce. 



Suszone wędliny kroimy na cienkie plasterki.


SMACZNEGO

1 komentarz: