Składniki:
350 g mąki tortowej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
1 łyżka
cukru
50 g masła
250 g puree
z dyni
2 jajka
20 ml mleka
80 g suszonych
wiśni
Mąkę
przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w
drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu
zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można
zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące
ciasto.
Stolnicę posypać dużą ilością
mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką.
Rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,
ułożyć scones i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 15 minut.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO
Robilam niedawno.
OdpowiedzUsuńPyszne!
:)
dynia dodaje wypiekom uroczego koloru!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html