15 gru 2015

Dyniowe scones




Składniki:
350 g mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
50 g masła
250 g puree z dyni
2 jajka
20 ml mleka
80 g suszonych wiśni


Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto.  


Stolnicę posypać dużą ilością mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką. 


Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć scones i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.





SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. dynia dodaje wypiekom uroczego koloru!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń