Składniki:
120
g masła
150 g
nutelli
5 jajek
190 g cukru
3/4 szklanki
mąki tortowej
1 szklanka
zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka
kakao
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
60 ml mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać
nutelle, zmiksować. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym
dodaniu, na najmniejszych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę, kakao,
proszek do pieczenia i mleko. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Białka z
solą, ubić na sztywno. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do
formy wysmarowanej masłem i oproszonej mąką. Piec w 160 stopniach przez 20
minut, następnie w 170 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić. Zimną babkę wyjąć z formy.
Polewa czekoladowa:
100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g masła
Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z ognia. Do ciepłego
dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty wymieszać. Polać zimne ciasto.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz