20 mar 2018

Babka z nutellą i orzechami laskowymi



Składniki:
120 g masła
150 g nutelli
5 jajek
190 g cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać nutelle, zmiksować. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, na najmniejszych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Białka z solą, ubić na sztywno. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oproszonej mąką. Piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie w 170 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimną babkę wyjąć z formy.



Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g masła


Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z ognia. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty wymieszać. Polać zimne ciasto.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz