Składniki:
350 g masła
120 g cukru
120 g drobno
posiekanych (nie mielonych!) migdałów
skórka
otarta z 1 cytryny
370 g mąki tortowej
4 ugotowane
i przetarte przez sitko żółtka
1 surowe
żółtko
szczypta
soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
4 jajka ugotować, wystudzić, wyjąć z nich żółtka i
przetrzeć przez sitko.
Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej i puszystej
masy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść dokładnie do połączenia. Ciasto
przełożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Formę o wymiarach 25x40,
wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na wielkość
blachy. Pozostałą część ciasta rozwałkować tworząc wałeczki, i ułożyć z nich
kratkę na wcześniej rozwałkowanym cieście. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 5 minut, następnie
zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok 20 minut, do złotego koloru.
Wystudzić.
Lukier cytrynowy:
100 g cukru
pudru
2 łyżki soku
z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem
łyżki. Gdy lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki dodać
cukru. Polukrować mazurek.
Dodatkowo:
3 dowolne konfitury np. wiśnie, brzoskwinie, jagody
W okienkach w mazurku wyłożyć konfitury.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz