7 mar 2018

Mazurek królewski




Składniki:
350 g masła
120 g cukru
120 g drobno posiekanych (nie mielonych!) migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
370 g mąki tortowej
4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


4 jajka ugotować, wystudzić, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko. 


Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść dokładnie do połączenia. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce minimum  2 godziny. Formę o wymiarach 25x40, wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Pozostałą część ciasta rozwałkować tworząc wałeczki, i ułożyć z nich kratkę na wcześniej rozwałkowanym cieście. Schłodzić w lodówce przez godzinę. 


Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić.



Lukier cytrynowy:
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny


Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gdy lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki dodać cukru. Polukrować mazurek.




Dodatkowo:
3 dowolne konfitury np. wiśnie, brzoskwinie, jagody


W okienkach w mazurku wyłożyć konfitury.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz