Składniki:
3 i 1/2
szklanki mąki pszennej typ 650
1 szklanka
ciepłej wody
7 g drożdży
suchych
2 łyżki
oleju
1 łyżeczka
soli
szczypta
cukru
1 białko
Do miski
wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym
czasie wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej części
odkrajamy niewielki kawałeczek ciasta, na uchwyt do naszej chlebowej miseczki.
Każdy z 4 kawałków ciasta rozwałkowujemy na długi cienki pasek. Następnie
składamy końcówki do środka, jeden zachodzi na drugi. Odwracamy złożoną częścią
do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym
miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki
przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka
mleka
mak
W miseczce
roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą z
kuleczek smarujemy od góry i maczamy w maku. Kładziemy na środku chlebka.
Chlebki
pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni z
termoobiegiem. Upieczone studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu
odkrajamy czubki i wydrążamy.
Miseczki
chlebowe są idealne do zup typu barszcz biały, żurek czy flaki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz