14 mar 2018

Chlebowe miseczki





Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1 szklanka ciepłej wody
7 g drożdży suchych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 białko


Do miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej części odkrajamy niewielki kawałeczek ciasta, na uchwyt do naszej chlebowej miseczki. Każdy z 4 kawałków ciasta rozwałkowujemy na długi cienki pasek. Następnie składamy końcówki do środka, jeden zachodzi na drugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

 
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka mleka
mak 


W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą z kuleczek smarujemy od góry i maczamy w maku. Kładziemy na środku chlebka.


Chlebki pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrajamy czubki i wydrążamy.
Miseczki chlebowe są  idealne do zup typu barszcz biały, żurek czy flaki.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz