6 mar 2018

Migdałowe z nutą pomarańczy




Składniki:

400 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu)

225 g cukru

375 g margaryny

6 jajek L

100 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka zapachu pomarańczowego




Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę.  Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Miksować aż powstanie gładka masa. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (11×30) wyłożonej papierem do pieczenia. 


Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka.



Polewa:

100 g czekolady mlecznej

70 ml śmietanki 30%

płatki migdałowe do posypania




Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Polewamy ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz