Składniki:
400 g
mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu)
225 g cukru
375 g
margaryny
6 jajek L
100 g mąki
łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżka
zapachu pomarańczowego
Margarynę
utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po
jednym jajku, porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały.
Miksować aż powstanie gładka masa. Tak przygotowane ciasto przekładamy do
keksówki (11×30) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w
temperaturze 170 stopni przez 60 minut, do tzw. suchego
patyczka.
Polewa:
100 g
czekolady mlecznej
70 ml
śmietanki 30%
płatki
migdałowe do posypania
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy śmietanę i dokładnie
mieszamy. Polewamy ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz