Składniki:
250 g serka
kremowego philadelphia
170 g
margaryny
1 szklanka
cukru
1 łyżeczka
zapachu cytrynowego
4 jajka L
2 szklanki
mąki tortowej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
W misce
utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodać serek kremowy, w dwóch
turach, cały czas ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do
połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać zapach cytrynowy i zmiksować.
Następnie dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką. Formę keksówkę (10 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 140ºC z termoobiegiem przez około 60
minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, następnie wyjąć i razem z
papierem wyłożyć na deskę i udekorować lukrem.
Składniki na
lukier:
sok z 1
cytryny
¾ szklanki
cukru pudru
Składniki na
lukier utrzeć w miseczce do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej masy. W razie
konieczności dodać więcej soku lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz