6 mar 2018

Babka z serkiem kremowym





Składniki:

250 g serka kremowego philadelphia

170 g margaryny

1 szklanka cukru

1 łyżeczka zapachu cytrynowego

4 jajka L

2 szklanki mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia




W misce utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać zapach cytrynowy i zmiksować. Następnie dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę (10 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. 


Piec w temperaturze 140ºC z termoobiegiem przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, następnie wyjąć i razem z papierem wyłożyć na deskę i udekorować lukrem.



Składniki na lukier:

sok z 1 cytryny

¾ szklanki cukru pudru



Składniki na lukier utrzeć w miseczce do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej masy. W razie konieczności dodać więcej soku lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz