6 mar 2018

Mazurek z marmoladą różaną i marcepanem





Składniki:
500 g mąki tortowej
szczypta soli
50 g cukru
250 g margaryny
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%


Mąkę wymieszać z solą, cukrem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść do jednolitego połączenia. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ułożyć w formie i rozwałkować, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wystudzić.




Dodatkowo:
250 g marmolady o smaku różanym
300 g marcepanu (u mnie z Lidla)
100 g czekolady gorzkiej



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Marmoladę rozsmarować na wystudzonym cieście. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma woreczkami foliowymi (bardzo się klei). Wyłożyć na marmoladę. Całość posmarować roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO

1 komentarz: