Składniki:
500 g
mąki tortowej
szczypta soli
50 g cukru
250 g margaryny
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Mąkę
wymieszać z solą, cukrem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka
i śmietanę, zagnieść do jednolitego połączenia. Ciasto schłodzić w lodówce
przez pół godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto ułożyć w formie i rozwałkować, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze
180ºC przez około 20 minut. Wystudzić.
Dodatkowo:
250 g
marmolady o smaku różanym
300 g
marcepanu (u mnie z Lidla)
100 g
czekolady gorzkiej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Marmoladę
rozsmarować na wystudzonym cieście. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma
woreczkami foliowymi (bardzo się klei). Wyłożyć na marmoladę. Całość posmarować
roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO
Bardzo ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuń