Składniki:
kaczka (waga
do 2 kg)
4 kwaśne
jabłka
20 dag
suszonych śliwek
olej (pół
filiżanki)
4 łyżeczki
soku z cytryny
sól, pieprz
majeranek
Kaczkę umyć.
W filiżance wymieszać olej z sokiem z cytryny, nasmarować mięso, następnie
posypać kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Rękami wetrzeć przyprawy w
mięso z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki,
wydrążyć, posypać majerankiem, wymieszać. Część jabłek umieścić w kaczce na
przemian z suszonymi śliwkami, drugą częścią obłożyć kaczkę. Odstawić na całą
noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjąc na co najmniej 2 godziny aby mięso
nabrało pokojowej temperatury.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem następnie zmniejszyć
temperaturę do 160 stopni i piec 2,5 godziny.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz