19 mar 2018

Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami



Składniki:
kaczka (waga do 2 kg)
4 kwaśne jabłka
20 dag suszonych śliwek
olej (pół filiżanki)
4 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
majeranek


Kaczkę umyć. W filiżance wymieszać olej z sokiem z cytryny, nasmarować mięso, następnie posypać kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Rękami wetrzeć przyprawy w mięso  z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, posypać majerankiem, wymieszać. Część jabłek umieścić w kaczce na przemian z suszonymi śliwkami, drugą częścią obłożyć kaczkę. Odstawić na całą noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjąc na co najmniej 2 godziny aby mięso nabrało pokojowej temperatury.  


Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 2,5 godziny.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz