6 mar 2018

Babka cytrynowa





Składniki:

25 dkg mąki

25 dkg cukru

250 g margaryny

4 jajka L

2 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru pudru




Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Cytryny sparzamy,  skórkę ścieramy na tartce. Drobinki dorzucamy do masy. Cytryny przekroić na pół. Z 3 części wyciskamy sok i dodajemy do masy. Mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 




Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. 

Z ostatniej połówki cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier puder i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji lukru. Polewamy ciasto po ok. 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.



SMACZNEGO

1 komentarz: