Składniki:
25 dkg mąki
25 dkg cukru
250 g margaryny
4 jajka L
2 cytryny
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
¾ szklanki
cukru pudru
Żółtka
ucieramy z margaryną i cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Cytryny
sparzamy, skórkę ścieramy na tartce. Drobinki dorzucamy do masy. Cytryny przekroić na pół. Z 3 części wyciskamy sok i dodajemy do masy. Mieszamy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy. W
drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy do
masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170
stopni.
Z ostatniej
połówki cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier puder i mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji lukru. Polewamy ciasto po ok. 10 minutach od wyjęcia z
piekarnika.
SMACZNEGO
Super z niej babeczka :D
OdpowiedzUsuń