29 mar 2018

Mazurek czekoladowy




Składniki:
175 g mąki pszennej
25 g cukru
100 g margaryny, zimnej
1 łyżka  śmietany 18%
1 żółtko

Z papieru wyciąć wzorzec kształtu pisanki/jajka.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyciąć z niego pisankę korzystając z wzorca z papieru. Z pozostałych kawałków ciasta zrobić rulon i przykleić do zewnętrznej krawędzi naszego jajka. Ciasto schłodzić 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia. Wystudzić.


Sos czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
40 ml śmietanki 36%

Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia.


Sos czekoladowy biały:
50 g białej czekolady
20 ml śmietanki 36%

Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia.
 

Dodatkowo:
gwiazdki z mlecznej czekolady



Na zimne ciasto wylać sos z mlecznej czekolady, rozsmarować. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz