Składniki:
175 g
mąki pszennej
25 g
cukru
100 g margaryny,
zimnej
1
łyżka śmietany 18%
1 żółtko
Z papieru wyciąć
wzorzec kształtu pisanki/jajka.
Wszystkie
składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Uformować w kulę,
owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok
4 mm, wyciąć z niego pisankę korzystając z wzorca z papieru. Z pozostałych
kawałków ciasta zrobić rulon i przykleić do zewnętrznej krawędzi naszego jajka.
Ciasto schłodzić 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piec przez ok.
20 minut w 200 stopniach do zrumienienia. Wystudzić.
Sos
czekoladowy:
100 g
mlecznej czekolady
40 ml
śmietanki 36%
Czekoladę połamać.
Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego
połączenia.
Sos
czekoladowy biały:
50 g
białej czekolady
20 ml
śmietanki 36%
Czekoladę połamać.
Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego
połączenia.
Dodatkowo:
gwiazdki z
mlecznej czekolady
Na zimne
ciasto wylać sos z mlecznej czekolady, rozsmarować. Na mlecznej czekoladzie
zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy.
Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz