Ciasto miętowe
Ciasto jest leciutkie, znika w mgnieniu oka, mętowy posmak
czuć w każdym kęsie, w sam raz jako orzeźwienie w upalne dni. Dodatkowym
plusem jest to, że pomimo długiego przepisu bardzo szybko się je robi.
Miętusek skradł podniebienia wszystkich domowników :)
BISZKOPT :
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Do
mąki dodajemy proszek do pieczenia i kakao, następnie wszystko razem
przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce
cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana będzie tak
sztywna, że nie wyleci z miski. Do tak przygotowanej piany dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy przesianą
mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy
łyżką, aby składniki się połączyły, ale struktura została jak
najbardziej puszysta.
Przekładamy masę do wyłożonej papierem formy (24 x 24) i pieczemy przez
około 20 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni.
KREM MIĘTOWY:
- 150 g mocnych landrynek miętowych
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g margaryny
Landrynki
wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Na średnim ogniu podgrzewamy
ciągle mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Przygotowujemy
budyń: 1 szklankę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, w
pozostałym mleku rozprowadzamy budyń i cukier i wlewamy do gotującej się
części. Energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, następnie
wlewamy do niego syrop z landrynek i zamieszać, aż wszystko dokładnie
się połączy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu
miksujemy z margaryną.
DODATKI :
- Paczka biszkoptów podłużnych
Biszkopt
w foremce nasączamy herbatą miętową (2 torebki herbaty miętowej
zalewamy wrzątkiem i studzimy), następnie wykładamy na niego krem
miętowy, a na kremie układamy koło siebie biszkopty również delikatnie
nasączone herbata miętową. Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy
piankę miętową.
PIANKA MIĘTOWA :
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 torebki herbaty miętowej
- 1 galaretka agrestowa
- 250 ml śmietanki 30%
W
gorącej wodzie zaparzamy herbatę miętową, przelewamy do garnuszka i
zagotowujemy. We wrzącej herbacie rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy.
Gdy, galaretka zacznie tężeć, ale wciąć będzie jeszcze w miarę płynna
ubijamy śmietanę na sztywno i następnie wlewamy galaretkę. Zmiksować na
jednolitą masę. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na schłodzone ciasto.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz