3 lut 2018

Ciasto miętowe

Ciasto jest leciutkie, znika w mgnieniu oka, mętowy posmak czuć w każdym kęsie, w sam raz jako orzeźwienie w upalne dni. Dodatkowym plusem jest to, że pomimo długiego przepisu bardzo szybko się je robi. Miętusek skradł podniebienia wszystkich domowników :)

BISZKOPT :
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i kakao, następnie wszystko razem przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana będzie tak sztywna, że nie wyleci z miski. Do tak przygotowanej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły, ale struktura została jak najbardziej puszysta.
Przekładamy masę do wyłożonej papierem formy (24 x 24) i pieczemy przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni.

KREM MIĘTOWY:
  • 150 g mocnych landrynek miętowych
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g margaryny
Landrynki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Na średnim ogniu podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Przygotowujemy budyń: 1 szklankę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń i cukier i wlewamy do gotującej się części. Energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, następnie wlewamy do niego syrop z landrynek i zamieszać, aż wszystko dokładnie się połączy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu miksujemy z margaryną.

DODATKI :
  • Paczka biszkoptów podłużnych
Biszkopt w foremce nasączamy herbatą miętową (2 torebki herbaty miętowej zalewamy wrzątkiem i studzimy), następnie wykładamy na niego krem miętowy, a na kremie układamy koło siebie biszkopty również delikatnie nasączone herbata miętową. Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy piankę miętową.

PIANKA MIĘTOWA :
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 torebki herbaty miętowej
  • 1 galaretka agrestowa
  • 250 ml śmietanki 30%
W gorącej wodzie zaparzamy herbatę miętową,  przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. We wrzącej herbacie rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy. Gdy, galaretka zacznie tężeć, ale wciąć będzie jeszcze w miarę płynna ubijamy śmietanę na sztywno i następnie wlewamy galaretkę. Zmiksować na jednolitą masę. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na schłodzone ciasto.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz