Składniki:
500 gram
mrożonego szpinaku
2 łyżki
masła
2 łyżki
oleju
4 jajka
2 ząbki
czosnku
sól, pieprz
Szpinak
rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozpuścić masło i dodać
olej, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i szpinak. Doprawić według
uznania. Smażyć przed około 10 minut, co chwilę mieszając. Odstawić do
wystygnięcia.
Oddzielić
żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej.
Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i
delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić
na blaszce 31×41 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu).
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu).
Farsz:
1 serek
Almette z chrzanem
1 serek
Almette śmietankowy
1 łyżeczka
chrzanu
2 ząbki
czosnku
150 g
łososia wędzonego w plastrach
Do miski
przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od
strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń