20 lut 2018

Rolada szpinakowa z łososiem




Składniki:
500 gram mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.  Na patelni rozpuścić masło i dodać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek  i szpinak. Doprawić według uznania. Smażyć przed około 10 minut, co chwilę mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
 Oddzielić żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce 31×41 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu).




Farsz:
1 serek Almette z chrzanem
1 serek Almette śmietankowy
1 łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
150 g łososia wędzonego w plastrach


Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO

1 komentarz: