3 lut 2018

Krem z brokułów


Składniki:
2 litry wody
2 kostki rosołowe
brokuł
3 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
kawałek selera
serek topiony śmietankowy
listek laurowy, pieprz, ziele angielskie


Na wodzie przyrządzamy wywar mięsny lub dodajemy kostki rosołowe. Dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele według uznania. Do gotującego się wywaru dodajemy selera i marchewkę i gotujemy kilka minut. Brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę. Następnie dorzucamy brokuł i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Zostawiamy do przestygnięcia.


Po przestygnięciu wyjmujemy z zupy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze w niewielkich ilościach dodając po kawałku serka topionego.



Wlewamy wszystkie zmiksowane porcje do dużego garnka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i podajemy na ciepło z grzankami.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz