28 lut 2018

Krem z zielonych szparagów




Składniki:
1 opakowanie szparagów zielonych
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1 litr wody
1 szklanka śmietanki 30%
1/4 kostki masła
sól, pieprz
ziele angielskie
kawałek selera
kostka rosołowa


W garnku roztapiamy masło. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w pół talarki, marchewkę w talarki i wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy do tego pokrojone na 1,5 centymetrowe paski łodygi szparagów (główki odkładamy do dekoracji), kawałek selera i dusimy na maśle przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.



Po tym czasie warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 25-30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. 


Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy według uznania. Tak przygotowany wywar musimy delikatnie przestudzić. Miksujemy w blenderze i podajemy na ciepło np. z grzankami.
Główki szparagów gotujemy przez 5 minut.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz