Składniki:
1 opakowanie
szparagów zielonych
2 średniej
wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1 litr wody
1 szklanka
śmietanki 30%
1/4 kostki
masła
sól, pieprz
ziele
angielskie
kawałek
selera
kostka
rosołowa
W garnku
roztapiamy masło. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w pół talarki, marchewkę w
talarki i wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy do tego pokrojone na 1,5
centymetrowe paski łodygi szparagów (główki odkładamy do dekoracji), kawałek
selera i dusimy na maśle przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym
czasie warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 25-30
minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy
do wrzenia. Doprawiamy według uznania. Tak przygotowany wywar musimy delikatnie
przestudzić. Miksujemy w blenderze i podajemy na ciepło np. z grzankami.
Główki
szparagów gotujemy przez 5 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz