Składniki:
2 czubate
szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki
piwa
1 łyżka
masła
szczypta
soli
olej do
smażenia
Do mąki
dodajemy żółtka, masło oraz sól, wszystko rozcieramy ręką na kruszonkę. Powoli
dolewamy piwo i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo
się kleiło, można dosypać trochę mąki. Ciasto układamy na drewnianej desce i
bijemy wałkiem do ciasta przez 5 minut, obracając co jakiś czas z każdej
strony. Wkładamy do worka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po
tym czasie ponownie bijemy ciasto wałkiem przez 3 minuty. Ciasto dzielimy na 3
części. Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy radełkiem prostokąty, po
środku każdy nacinamy, przekładamy jeden koniec i formujemy faworki.
Faworki
smażymy w rozgrzanym do 175 stopni oleju, na rumiano.
Odsączamy na papierze z
nadmiaru tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz