4 lut 2018

Faworki z piwem




Składniki:

2 czubate szklanki mąki

4 żółtka 

1/2 szklanki piwa

1 łyżka masła

szczypta soli

olej do smażenia






Do mąki dodajemy żółtka, masło oraz sól, wszystko rozcieramy ręką na kruszonkę. Powoli dolewamy piwo i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można dosypać trochę mąki. Ciasto układamy na drewnianej desce i bijemy wałkiem do ciasta przez 5 minut, obracając co jakiś czas z każdej strony. Wkładamy do worka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ponownie bijemy ciasto wałkiem przez 3 minuty. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy radełkiem prostokąty, po środku każdy nacinamy, przekładamy jeden koniec i formujemy faworki. 


Faworki smażymy w rozgrzanym do 175 stopni oleju, na rumiano. 


Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz