20 lut 2018

Rolada serowa z mięsem mielonym i papryką




Składniki :
300 gram  żółtego sera (np. Gouda)
200 gram majonezu
5 jajek
 


Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać gotową masę serową.  Piec około 15-20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu).




Farsz :
500 gram mięsa mielonego
papryka czerwona
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Mięso przełożyć do miski, wbić jajka,  dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.



Na masę serową od strony z której zdjęliśmy papier nakładamy farsz, z jednej strony zostawiamy 1,5 cm wolnego. Powoli zwijamy w roladę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
 


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ja robiłam
    rolade z mielonego a w takiej podobnej wersji też obie są pyszne

    OdpowiedzUsuń