4 lut 2018

Pączki wiedeńskie


Składniki:
200 gram mąki tortowej
100 gram margaryny
1 szklanka wody
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić.


Zimne ciasto miksujemy na najszybszych obrotach miksera z jajkami, które dodajemy stopniowo po jednym. Przekładamy do szprycy do dekorowania ciast. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, który należy posmarować olejem. Na tak przygotowany papier wyciskamy koła z ciasta, ja wyciskałam po 2-3 warstwy, wtedy pączusie będą wyższe.


Papier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej,  zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu.
Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia.


Lukier:
200 gram cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki wrzącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia.
SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Najlepsze pączki jak dla mnie 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. wysmienite, pulchne, a co bede sie rozpisywać, po prostu IDEALNE

    OdpowiedzUsuń