3 lut 2018

Masa cukrowa (plastyczna) Tort Rybka Mini Mini

Masa cukrowa  służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, oraz formuje z niej różnego rodzaje ozdoby do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby.
Taki oto tort przygotowałam na urodziny mojej Oli. Była to pierwsza próba, troszkę czasu zajmuje ale chyba warto :)
Składniki:
  • 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wrzątku

Wykonanie:

Do szklanki nalewam 70 ml wrzącej wody. Do wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i ponownie mieszam.
Na blat kuchenny wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam łyżeczką, a jak już wyleje cały płyn zagniatam rękami powoli dosypując pozostały cukier puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi.
Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną.
Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię.
Uwagi:
1. Bez glukozy nie wychodzi. Glukoza jest potrzebna, inaczej masa się kruszy i wcale nie jest plastyczna.
POWODZENIA :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz