Składniki:
450 g szpinaku
rozdrobnionego mrożonego
3 jajka
1 1/3
szklanki cukru
1 1/3
szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel
zapachu waniliowego
Szpinak
rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania
jasnej puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej,
zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec
w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z
zimnego ciasta odciąć wierzch (max 1 cm), pozostałe ciasto przekroić na 2 równe
części.
Krem
śmietanowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki
cukru pudru
Zimną
śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i wmiksować na najmniejszej mocy
miksera.
Warstwa
malinowa:
500 g malin
250 ml wody
2 galaretki
malinowe
Maliny i
wodę przełożyć do garnka, zagotować, maliny rozdrobnić widelce. Do gorącego
dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki.
Dodatkowo:
1 granat
100 g
borówek amerykańskich
Na dolną
część ciasta wyłożyć tężejącą masę malinową, wyrównać, przykryć 2 plackiem,
docisnąć. Na ciasto wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Całość posypać
pokruszonym ciastem (odcięta górna część). Udekorować ziarnami granatu i
borówkami. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz