13 lut 2018

Leśny mech z warstwą malinową




Składniki:
450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
3  jajka
1 1/3 szklanki  cukru
1 1/3 szklanki  oleju
2 szklanki  mąki tortowej
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu waniliowego


Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego ciasta odciąć wierzch (max 1 cm), pozostałe ciasto przekroić na 2 równe części.




Krem śmietanowy:
500 ml  śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru


Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i wmiksować na najmniejszej mocy miksera.


Warstwa malinowa:
500 g malin
250 ml wody
2 galaretki malinowe


Maliny i wodę przełożyć do garnka, zagotować, maliny rozdrobnić widelce. Do gorącego dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki.

 
Dodatkowo:
1 granat
100 g borówek amerykańskich


 Na dolną część ciasta wyłożyć tężejącą masę malinową, wyrównać, przykryć 2 plackiem, docisnąć. Na ciasto wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Całość posypać pokruszonym ciastem (odcięta górna część). Udekorować ziarnami granatu i borówkami. Schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz