Składniki :
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki cukinii bez skórki
- 3 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać.
W misce jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i wszystko dokładnie miksujemy. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, lekko odcisnąć i dodać do miski, przemieszać. Następnie po trochu dosypujemy przesianą mąkę z kakao i wszystko razem zmiksować mikserem do wymieszania się składników.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 stopni (w kuchenkach klasycznych 180).
Ostudzone ciasto według uznania można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz