3 lut 2018

Kakaowe z cukinią




Składniki :
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki cukinii bez skórki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać.
W misce jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i wszystko dokładnie miksujemy. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, lekko odcisnąć i dodać do miski, przemieszać. Następnie po trochu dosypujemy przesianą mąkę z kakao i wszystko razem zmiksować mikserem do wymieszania się składników.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 stopni (w kuchenkach klasycznych 180).

Ostudzone ciasto według uznania można posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz