14 lut 2018

Tort czekoladowo-malinowy




Ciasto czekoladowy:
5 jajek L
250 ml mleka
212 ml oleju
2 szklanki brązowego cukru
kilka kropel zapachu waniliowego
250 g mąki pszennej
100 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, zapach, wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek, wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopniach przez 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na 3 blaty.


Frużelina malinowa:
500 g malin
3 łyżeczki żelatyny w proszku
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody


W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.  Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzać do wrzenia. Żelatynę dodać do ciepłych malin, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki na całą noc.


Krem malinowy:
500 g serka mascarpone
frużelina malinowa

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.


Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. 



Polewa truskawkowa:
120 g dżemu truskawkowego aksamitnego 
1 łyżeczka żelatyny


Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzać do wrzenia Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.


Wykonanie

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi drobinkami. Schłodzić. Po chwili  na górę wylać tężejącą polewę truskawkową.
Przechowywać w lodówce. 



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz