3 lut 2018

Drożdżówki cytrynowe z serkiem mascarpone



Składniki:
600g mąki
100g cukru
100g masła
40g świeżych drożdży
4 jajka
200ml mleka
szczypta soli
cukru waniliowego
kilka kropel aromatu cytrynowego
2 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
około 1,5 szklanki borówek


Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy w nim pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Mąkę mieszamy z cukrem, połową cukru waniliowego oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy 2 jajka i aromat, rozpuszczone wystudzone masło oraz wyrośnięte drożdże i wszystko razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek, z którego odcinamy dwanaście mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz