Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką
Ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masło,
mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać
żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w
folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto
się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu
kształt koła. Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto
widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto
piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Budyń cytrynowy:
- 250 ml wody
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 160 g cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 3 żółtka
W
misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło rozpuścić, dodać cukier i
pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie
gęstnieć. Ostudzić.
Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na
podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzoną masę cytrynową, a następnie
przykryć ją pianą z białek. Całość piec w temperaturze 180°C przez ok.
20 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz