3 lut 2018

Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką



Ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
 Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

Budyń cytrynowy:
  • 250 ml wody
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 160 g cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
 W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło  rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić.

Beza:
  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykryć ją pianą z białek. Całość  piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz