3 lut 2018

Semifreddo z mascarpone, czekoladą i biszkoptami


 

Składniki
200 g serka mascarpone
250 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
1/2 szklanki mleka
10 biszkoptów
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki płatków czekoladowych (posypka)

1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę na drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe (posypka).

2.Do miski wrzucam serek mascarpone a także śmietanę. Dodaję też cukier puder i mleko.
Wszystko mieszam mikserem.

4. Pojemniczek plastikowy (po lodach 1 litr) wykładam folią, tak by został nadmiar na brzegach. Przekładam masę i zamykam pojemnik. Wstawiam do zamrażarki na kilka godzin.

5.Przed podaniem wyjmuję deser z zamrażarki i wkładam na ok godzinę do lodówki. Deser lekko zmięknie i będzie pyszny.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz