Składniki:
2 korpusy z
kurczaka
0,5 kg
fasoli typu Jaś
0,5 kg
boczku wędzonego
2 kostki
rosołowe na wędzonym boczku
2 marchewki
kawałek
selera
ziele
angielskie, pieprz czarny, listek laurowy
10 gram
majeranku suszonego
1 opakowanie
przyprawy do dań z fasoli
koncentrat
pomidorowy
3 łyżki mąki
1 łyżka sosu
sojowego
Fasolę dzień
wcześniej namoczyć w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc).
Korpusy
dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy
zdejmujemy za pomocą małego sitka. Gdy mięso się już oczyści dodajemy pokrojony
w kostkę boczek oraz 2 marchewki, selera, ziele, pieprz, listek laurowy i
kostki rosołowe wędzone. Gotujemy na wolnym ogniu.
W tym samym
czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej wodzie w
której się moczyła. Gotujemy do miękkości.
Kiedy fasola
już będzie miękka, z bulionu wyjmujemy ugotowany korpus, obieramy go z mięsa,
które następnie dorzucamy z powrotem do garnka. Fasole razem z wodą przelewamy
do bulionu. Doprawiamy całą saszetką przyprawy do dań z fasoli oraz
majerankiem.
Do miski
przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę,
dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy
dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz