28 lut 2018

Fasolka po bretońsku






Składniki:
2 korpusy z kurczaka
0,5 kg fasoli typu Jaś
0,5 kg boczku wędzonego
2 kostki rosołowe na wędzonym boczku
2 marchewki
kawałek selera
ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy
10 gram majeranku suszonego
1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli
koncentrat pomidorowy
3 łyżki mąki
1 łyżka sosu sojowego


Fasolę dzień wcześniej namoczyć w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc).
Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka. Gdy mięso się już oczyści dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz 2 marchewki, selera, ziele, pieprz, listek laurowy i kostki rosołowe wędzone. Gotujemy na wolnym ogniu.
W tym samym czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej wodzie w której się moczyła. Gotujemy do miękkości.
Kiedy fasola już będzie miękka, z bulionu wyjmujemy ugotowany korpus, obieramy go z mięsa, które następnie dorzucamy z powrotem do garnka. Fasole razem z wodą przelewamy do bulionu. Doprawiamy całą saszetką przyprawy do dań z fasoli oraz majerankiem.
Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz